Apa yang penarafan kredit?

Penarafan kredit adalah penilaian kepercayaan kredit individu atau perniagaan untuk menilai tahap keselamatan parti yang terlibat.

Ini adalah algoritma untuk menganggar risiko kredit penghutang yang berpotensi (sebagai contoh, keupayaan untuk membayar mengikut masa)
Ia menggabungkan pembolehubah penting

Contohnya. Maklumat perdagangan, maklumat awam, analisis sektor, hutang, pinjaman dan petunjuk prestasi utama lain

Penarafan kredit boleh digunakan untuk meramalkan kemungkinan kegagalan perniagaan
Ia menilai individu/perniagaan pada skala 0 hingga 100.

Skor tinggi menunjukkan risiko mungkir atau kebangkrutan yang lebih rendah. Skor rendah menunjukkan risiko yang lebih tinggi daripada mungkir atau muflis

Penarafan kredit - Bagaimana kita adil

ratingrating
creditsafe

Creditsafe adalah pembekal kredit perbankan terbesar di dunia dan menyediakan pangkalan data lebih daripada 240 juta perniagaan korporat di seluruh dunia dan 100,000 pelanggan di seluruh dunia. Buat keputusan perniagaan yang lebih baik setiap hari.

DueDil

DueDil menyediakan data yang boleh dipercayai dan kaya di lebih dari 40 juta syarikat di 9 negara di Eropah. Tujuannya adalah untuk menjadikan maklumat syarikat swasta lebih mudah dan kaya seperti syarikat awam

Menilai Creditsafe vs DueDil

Carta di bawah menunjukkan penarafan kredit Creditsafe dan DueDil di antara 9 pembekal pertukaran asing terbesar di seluruh UK.

graph
* Syarikat berasaskan penarafan kredit terhad membantah syarikat induk